Polyester paardentrailer poetsen

Veel paardentrailers zijn van polyester gemaakt. Na verloop van tijd verliest de trailer die vroeger zo mooi glimmend was zijn glans door weersinvloeden. Om dit te voorkomen is goed onderhoud belangrijk! Door de trailer jaarlijks goed te onderhouden voorkom je verwering van het polyester. Is je paardentrailer toch verweert en wil je deze weer laten glimmen? In dit artikel lees je hoe je de glans weer terug brengt door de polyester paardentrailer te poetsen! Je leest welke producten je nodig hebt en welke stappen je moet nemen.

In dit artikel werken wij onder andere met de producten van de ‘Farécla Profile’ productlijn die speciaal is ontwikkeld voor het poetsen en polijsten van polyester gelcoats. Hierdoor zijn deze producten uitermate geschikt voor paardentrailers, boten, caravan en campers.

Stappen polyester paardentrailer poetsen
Om een polyester paardentrailer te poetsen adviseren wij om de onderstaande stappen te volgen:

Stap 1: Voorbereiding (eerste schoonmaak)
Stap 2: Situatie beoordelen
Stap 3: Paardentrailer polijsten
Stap 4: Beschermen
Stap 5: Onderhoud

Stap 1: Voorbereiding (oppervlak reinigen)

Voordat je aan de slag kunt met schuren, polijsten of waxen moet je het oppervlak eerst reinigen, op een vervuilde ondergrond kun je namelijk niet poetsen. Ook is schuren op een vervuilde ondergrond niet aan te raden omdat het vuil van het oppervlak hiermee in de gelcoat laag (buitenste laag van het polyester) word geschuurd.

Reinig het op oppervlak met een goede shampoo die geen wax laag achterlaat. Om goed te polijsten heb je namelijk een schoon en vetvrij oppervlak nodig.

Aanbevolen producten

Voor een goede voorbereiding adviseren wij om gebruik te maken van de hoog geconcentreerde Farécla G3 Pro shampoo of Riwax RS Boat Clean. Beide producten zijn zeer geschikt voor gelcoat oppervlakken en reinigen het oppervlak uitstekend.

Stap 2: Situatie Beoordelen

Na het reinigen is het belangrijk het oppervlak goed te laten drogen. Dit om de volgende redenen:

 1. Om de situatie goed in te kunnen schatten. Met een nat oppervlak glimt bijna alles en lijkt er niets aan de hand.
 2. Om aan de slag te kunnen met polijsten is het belangrijk dat de ondergrond waarop je gaat polijsten goed droog is. Poetsen of polijsten op een vochtige ondergrond heeft een minder goede werking.

Moet je eerst schuren of matteren?

Beoordeel de staat van de lak of gelcoat voordat je gaat polijsten. Verkeert de gelcoat of lak nog in goede staat? Dan hoef je niet te matteren.

Wij adviseren om het oppervlak wel te matteren als er sprak is van:

 • Sterk verweerde en/of erg doffe gelcoat
 • Gerepareerde gelcoat
 • Diepere krasjes of krassen aanwezig zijn
 • Een sinaasappel effect op de gelcoat aanwezig is
 • Zichtbaar reliëf van bijv. oude plakletters

Twijfel je over de staat van de lak of gelcoat? Stuur dan een foto van het oppervlak met je vragen naar support@poetsenpolijsten.nl.

Stap 3: De paardentrailer polijsten

Nadat je de staat van de lak hebt beoordeeld ga je verder met het polijsten van de trailer. In deze stap gaan we het doffe oppervlak door verwering of door het schuren uit de voorgaande stap polijsten om het weer te laten glimmen. Om goed te polijsten adviseren wij om de volgende producten aan te schaffen.

 • Polijstmachine
 • Farécla Profile polijstpasta + pads
 • Polijstpads

Polijstmachine

Er zijn verschillende types polijstmachines, de meest gebruikte zijn de Roterende en Excentrisch roterende (Dual Action) polijstmachine.

Een Duals Action polijstmachine is over het algemeen een duurdere machine. Een excentrisch roterende polijstmachine is door de dual action beweging echter wel een stuk gebruiksvriendelijker dan een roterende polijstmachine. In het geval van een paardentrailer, boot, caravan of camper gaat het om grote vlakke oppervlakken. Hierop kan goed met een roterende polijstmachine gewerkt worden.

Bij het werken met een roterende polijstmachine zijn er vaak meerdere polijststappen nodig om het oppervlak vrij van krasjes/swirls en oneffenheden te krijgen. Bij een Dual Action machine in de meeste situaties niet het geval is.

Meer weten over roterend polijsten of Dual Action polijsten? Bekijk dan het informatie artikel “Wat is roterend polijsten?” of Wat is excentrisch roterend polijsten?” (Dual Action).

Aanbevolen polijstmachines:

Roterende polijstmachine → Farécla G-Plus
Dual Action polijstmachine → Farécla G-Plus Dual Action

Overzicht polijsttechnieken om een polyester paardentrailer te polijsten
Overzicht vormen van polijsten

Polijstmiddel

Welk polijstmiddel je nodig hebt, is afhankelijk van de ondergrond die je gaat polijsten. Zorg er wel voor dat je de polijstpasta altijd verwerkt in combinatie met de juiste polijstpad. Hoe grover het polijstmiddel hoe harder de polijstpad moet zijn. Dit werkt ook andersom, hoe fijner het polijstmiddel hoe zachter de polijstpad. 

Een goede combinatie tussen de juiste pad en polijstmiddel is belangrijk voor een goede werking van het polijstmiddel en een goed eindresultaat.

 • Zeer grove pasta → schapenvacht of lamswollen pad
 • Grove polijstpasta → harde foam pad
 • Medium grove pasta → middel harde foam pad
 • Fijne/finish polijstpasta → zachte foam pad.

Stappenplan paardentrailer polijsten

De polijststappen die je moet nemen zijn afhankelijk van de staat van de gelcoat. Let hier dus goed op voordat je aan de slag gaat.

Sterk verweerde gelcoat (extreem dof of voorbehandeld door te schuren/matteren)

Start met een zeer grove polijstpasta om vervolgens een stap fijner te gaan.

 1. Grove polijstpasta → Farécla Profile 200 select 
 2. Middelgrove polijstpasta → Farécla Profile 400 Advanced Plus 

Wil je extreme glans en perfecte gladheid? Behandel het oppervlak dan na met Farécla Profile 700 Finish. Deze zeer fijne pasta zorgt voor diepe hoogglans en een extreem glad oppervlak.

Verweerde Gelcoat

Bij een verweerde gelcoat kun je het oppervlak polijsten met de Farécla Profile 350 Premium Liquid zonder eerst een grove polijstpasta te gebruiken of te hoeven schuren.

Licht verweerde gelcoat

Ook bij een licht verweerde gelcoat kun je het oppervlak polijsten met Farécla Profile 350 Premium Liquid.

Is het oppervlak nog in goede staat maar heeft het een lichte waas door weersinvloeden? Gebruik dan Farécla Profile 400 Advanced Plus. Deze pasta is nog iets fijner dan Farécla Profile 350.

Stap 4. Beschermen

Na het poetsen van de polyester paardentrailer ziet deze er weer glanzend uit, alsof hij nieuw is! Deze mooi hoogglans uitstraling wil je natuurlijk behouden en in deze stap lees je hoe je de juiste beschermlaag aanbrengt.

Om het oppervlak te beschermen gaan we een wax laag aanbrengen. De wax laag heeft twee functie. Allereerst creëert het een beschermende, vuil afstotende laag, daarnaast geeft de wax een diepere glans geeft aan het oppervlak.

Aanbevolen producten

Farécla heeft twee geschikte wax producten in het assortiment: 

Stappenplan paardentrailer waxen

Volg de onderstaande stappen om de wax op de juiste manier aan te brengen op de gelcoat.

Handmatig aanbrengen:

 1. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, droog en koel aanvoelt;
 2. Fles goed schudden voor gebruik;
 3. Breng een kleine hoeveelheid product aan op het oppervlak of op een schone pad;
 4. Wrijf het product in een cirkelvormige beweging op het oppervlak, werk in kleine delen tegelijk;
 5. Laat de was drogen tot een waas;
 6. Schoonvegen. Herhaal de toepassing voor meer glans.

Machinaal aanbrengen: 

 1. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, droog en koel aanvoelt
 2. Fles goed schudden voor gebruik
 3. Breng een kleine hoeveelheid product aan op de zachte applicator
 4. Verspreid over het oppervlak en polijst (snelheid is afhankelijk van gebruikte applicator maar altijd laag in toeren)

Werk in kleine gebieden tegelijk en houd de applicator plat op het oppervlak

 1. Schoonvegen. Herhaal de toepassing voor meer glans

Tip: gebruik voor de Farécla G-plus roterende polijstmachine om de wax machinaal aan te brengen.

Stap 5: Onderhouden

Na het volgen van alle vorige stappen is de paardentrailer gepoetst, gepolijst en beschermt. Je trailer glimt deze weer als nieuw. Gedurende het jaar wil je dit natuurlijk onderhouden. Gebruik daar de producten voor uit deze stap.

Pre-wash

Is de trailer erg vervuild en wil je een pre-wash uitvoeren om vastzittend vuil los te weken zodat je dit eerst verwijderd en je het niet tijdens wassen over het oppervlak veegt en krassen veroorzaakt. Gebruik dan Farécla G3 Pro Snowfoam. Je kunt deze shampoo eenvoudig verwerken met een hand drukspuit of met een Snowfoam adapter voor op de hogedrukspuit.

Shampoo

Een goede shampoo voor het wassen van de trailer is een must have. Wij adviseren om Farécla G3 Pro autoshampoo te gebruiken voor een grondige wasbeurt. Een goede washandschoen mag hierbij natuurlijk niet ontbreken.

Farécla Clean en Protect spray

Clean and Protect Spray van Farécla is een gebruiksvriendelijk “opvegen, afvegen, klaar” product. Dit product is uitermate geschikt om de trailer te reinigen bij lichte vervuiling of bij het verwijderen van bijvoorbeeld vogelpoep. Na het gebruikt laat de Clean and Protect een siliconenvrije beschermende laag achter waardoor je het oppervlak gemakkelijk schoonhoudt.

Meer informatie over een polyester paardentrailer poetsen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het polijsten met de Farécla Profile producten of over wat voor jou de juiste stappen zijn? Neem dan contact met ons op via 085-0220090 of via support@poetsenpolijsten.nl.