Wat is Excentrisch roterend polijsten?

Wat is Excentrisch roterend polijsten?

Excentrisch roterend polijsten is het polijsten met een bepaalde roterende uitslag in millimeters. Excentrisch betekent letterlijk ‘buiten het middelpunt’ en kenmerkt zich door een beweging die aangedreven wordt van buiten het middelpunt. Roterend is het ronddraaien van de schijf om zijn eigen as. Vergelijk excentrisch roterend met de aarde die om de zon heen draait en ook nog eens om zijn eigen as.

Pluspunten Excentrisch Roterend Polijsten

 • Dual Action – Polijsten met twee bewegingen (uitslag)
 • Poetsmachine is makkelijker onder controle te houden tijdens poetsen
 • Zeer veilig in gebruik, door de minimale warmtetoevoer
 • Door de twee bewegingen geen Swirls in resultaat
 • Door uitslag sneller een groter oppervlak poetsen

Minpunten Excentrisch Roterend Polijsten

 • Geeft minder diep polijstresultaat dan Roterend Polijsten
 • Maakt door dubbele beweging meer geluid
 • Door minimale warmtetoevoer minder geschikt voor zware klussen 

Excentrisch Roterend Polijsten & Dual Action Polishers

Excentrisch roterende polijstmachines worden ook wel Dual Action (DA) Polishers genoemd, door de dubbele beweging die de machine maakt. De DA Polishers zijn veiliger in gebruik doordat deze polijstmethode door de dubbele beweging aanzienlijk minder warmte opbouwt dan roterend, doordat een constante roterende beweging veel meer wrijving veroorzaakt dan een excentrische beweging.

Daarbij komt dat het roterende deel van de Dual Action een niet gedwongen beweging is, die gemaakt wordt door de Excentrische beweging. Nu denk je misschien, Huh? Het is eigenlijk best simpel. De aarde wordt door een motortje gedwongen om de zon (as) heen te draaien (gedwongen beweging). Een extra as zorgt er voor dat door de roterende beweging de aarde ook om zijn eigen as gaat draaien (ongedwongen beweging). Dit is excentrisch roterend! Deze ongedwongen beweging zorgt er voor dat je als beginnende poetser optimale controle hebt over het oppervlak en de polijstmachine en daardoor veilig het oppervlak kunt polijsten.

Verschillende benamingen voor het Excentrisch Roterend Polijsten of polijstmachines.

 • DAP (Dual Action Polishers)
 • Excenters
 • Dual Action Machines
 • Excentrisch Roterende Polishers

Verschil tussen Excentrisch Roterend, Roterend, Orbital en Planetair Roterend

Roterend = Roterend, ook wel, Rotary of Concentrisch genoemd is één rondgaande beweging op de as.
Orbital = Orbital betekent baan, wentelen of draaien. Orbital is een excentrische beweging zonder rotatie om de eigen as.
Excentrisch Roterend = De combinatie van een orbitale en roterende beweging. Dit wordt soms ook wel een Random Orbital beweging genoemd.
Planetair Roterend = Dit is Excentrisch Roterend, maar met ook een gedwongen beweging om de eigen as.

Polijstmethodes

Geschiedenis van Excentrisch Roterend Polijsten

Waar komt het excentrisch roterend polijsten vandaan? Van het schuren! Tot begin jaren ’80 werd er met de hand gepoetst, totdat iemand op het idee kwam om een excentrische schuurmachine te gebruiken met een foampad en zo zijn auto poetste. Dit was veel sneller en gebruiksvriendelijker dan met de hand te poetsen, daarnaast was de harde blanke lak net uitgevonden, die het poetswerk intensiever maakte en zodoende vroeg om een andere oplossing dan handmatig poetsen.

Ah mooi, dus een schuurmachine met uitslag kan gebruikt worden om te polijsten? Uhm, nee. Schuurmachines zijn doorontwikkeld, sterk veranderd en hebben tegenwoordig een oscillerende roterende beweging in plaats van excentrisch roterend. Oscillerend is een trillende beweging die de uitslag veroorzaakt, daarnaast is de roterende beweging bij veel schuurmachines een gedwongen beweging waardoor de hitteopbouw anders is dan bij Dual Action poetsmachines.

 

Gerelateerde artikelen:

[related_posts limit=”5″]

Share this post

Geef een reactie