Wat is Roterend polijsten?

Wat is Roterend polijsten?

Roterend Polijsten is het polijsten van een oppervlak met een roterende machine die uitsluitend om zijn eigen as draait. Deze Rotary Polishers brengen doorgaans veel meer warmte (wrijving) naar het oppervlak door de zelfde constante beweging. Hierdoor zijn Roterende Polijstmachines minder gebruiksvriendelijk doordat de gebruiker sneller de lak beschadigd dan met een excentrisch roterende machine. Daartegenover staat dat een Rotary Polijstmachine door de warmtetoevoer bij goed gebruik een beter en sneller resultaat geeft dan een DAP (Dual Action Polisher).

Pluspunten Roterend Polijsten

 • Geeft het meest agressieve resultaat
 • Voor de professionele poetser
 • Geeft sneller resultaat bij zware klussen
 • Geeft minder geluid dan Excentrisch Roterend

Minpunten Roterend Polijsten

 • Brengt sneller warmte naar het oppervlak
 • Laat bijna altijd Swirls en Hologrammen op het oppervlak
 • Machine is minder goed onder controle te houden

 

Roterend Polijsten, Concentrisch en Rotary Polishers

Roterende polijstmachines worden ook wel Concentrische of Rotary Polishers genoemd door de constante cirkelbeweging die de machine maakt om zijn eigen as. Een Roterende machine is ten opzichte van een Excentrische Polisher minder goed onder controle te houden doordat de schijf door de roterende beweging gaat ‘zoeken’.

In de praktijk wordt dit ‘zoeken’ vaak ontweken door de schijf onder een hoek neer te zetten op het oppervlak, echter betekent dit dan ook dat niet meer de gehele pad het oppervlak raakt, er meer druk op een kleiner deel van de polijstpad wordt gezet, wat weer meer risico’s en warmtetoevoer op een kleiner deel met zich meebrengt.

Verschillende benamingen voor het Roterend Polijsten of polijstmachines.

 • Rotary Polishers
 • Concentric Polisher
 • Concentrisch polijsten
 • Roterend polijsten

Je zult daarnaast ook best wel eens de term Orbital Polisher of polijstmachine tegenkomen. Nu zal je denken, orbital = cirkel of baan, dus roterend polijsten. Uhm, ja en nee. Het verwarrende hieraan is de naam, want een Orbital Polisher maakt een constante excentrische beweging zonder dat deze schijf nog eens los om zijn eigen as draait. Deze polijstmachines kenmerken zich door de zeer lage prijs en de volledig nutteloze toepassing. Zo kun je met deze machines eigenlijk niets anders dan een beetje wax uitsmeren.

Verschil tussen Excentrisch Roterend, Roterend, Orbital en Planetair Roterend

Roterend = Roterend, ook wel, Rotary of Concentrisch genoemd is één rondgaande beweging op de as.
Orbital = Orbital betekent baan, wentelen of draaien. Orbital is een excentrische beweging zonder rotatie om de eigen as.
Excentrisch Roterend = De combinatie van een orbitale en roterende beweging. Dit wordt soms ook wel een Random Orbital beweging genoemd.
Planetair Roterend = Dit is Excentrisch Roterend, maar met ook een gedwongen beweging om de eigen as.

Polijstmethodes

Share this post

Geef een reactie